Annons:
Etiketterakvarium-till-räkorartiklar
Läst 20421 ggr
Frida B
2014-12-03, 21:32

Inred ditt räk-akvarium

Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska inreda sitt akvarium till sina räkor för att dom ska trivas bäst. Här kommer några tips till dig som planerar att starta ditt räkakvarium. Denna artikeln riktar sig mest till de vanligaste sötvattensräkor som finns i handeln.

Beroende på vilken art man tänkt hålla i akvariet, varierar kravet på inredning. Kardinalräkor vill till exempel ha väldigt högt pH-värde, och gärna inrett med mer stenar och rötter än växter, då det är så de bor i det vilda. Medans till exempel Crystal Red räkor vill ha lägre pH, mycket växter och alger.

Bottensubstrat

En väldigt viktig grej att välja är Bottensubstrat. För de flesta räkor passar Soil utmärkt, finns pH-stabiliserande Soil dessutom. Jag har pH-sänkande Soil i alla mina akvarium, då jag håller Caridina longemani som vill ha lite lägre pH (6-6,5 brukar de trivas bäst i). De flesta räkor vill dessutom ha mörkare Bottensubstrat, de kan bli stressade av ljus sand. Undvik också vasst grus och till viss mån färgad sand, det kan finnas kemikalier i sanden som räkorna dör av.

Rötter och stenar

Rötter kan man med fördel ha i ett räk-akvarium, då det ofta finns oerhört många gömställen för räkorna i en rot. Det är dessutom helt naturligt med rötter, man måste bara se till att rötterna ej är behandlade. Det finns många olika träslag, till exempel red-wood rötter och mangrove-rötter.
Stenar däremot är inte så viktigt i ett räk-akvarium, bortsett från kardinalräkor som vill ha väldigt mycket sten. Det kan samlas mycket alger på stenar, vilket är väldigt god mat för de flesta räkor.

Växter

Mina Crystal Red trivs bäst när det är mycket växter. Då kan de gömma sig nästan överallt, och vissa växter är även väldigt goda att knapra på. Mossa är en växt som är som gjort för räkor, då den är väldigt tät och full av gömställen där eventuella rovdjur inte kommer in. Dessutom brukar det vara ett ypperligt gömställe för eventuella yngel.
De flesta räkor äter alger av olika slag, så det är bara positivt om det finns mycket alger i akvariumet. Därför är räkor jättebra städare!

Andra invånare

Det är mycket frågor angående om man kan ha räkor och andra invånare ihop, och mitt svar på det är att det beror på vad det är för andra invånare. Snäckor och räkor går utan problem ihop med varandra, medans vissa glupska fiskar inte går ihop med räkor. Oftast blir räkorna väldigt stressade av fisk, speciellt Crystal räkorna och Kardinalräkorna då de är lite blygare. Men bara fisken är snäll och hyfsat liten, fisken och räkorna vill ha samma värden och temperatur i vattnet så brukar det oftast gå utan problem.'

Källor: http://www.redbee.se/content.php/24-Crystal-red

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och m_edarbetare på Agility ifokus             
_(f.d MelvinMimmiLufsen)

  • Redigerat 2022-05-24, 16:20 av Niklas
Annons:
Patrikhs
2016-11-03, 17:58
#1

Hej Köpte mina första körsbärsräkor häromdagen. En av räkorna har buken full av små svarta kulor. Kan nån berätta vad detta är? Är det ägg? Vore tacksam för svar. Patrik

mats08
2018-08-14, 11:35
#2

#1 Svarar på ett urgammalt inlägg, men andra som läser idag kanske undrar. 

Japp, det är ägg. Jag har lärt mig att äggen är gula i början och mörknar sedan för att nästan bli svarta tillslut. Detta då embryot inuti ägget växer och tillslut tar upp hela ägget. Det är alltså embryot som är det mörka i ägget, och jag kan även tänka mig att eftersom de hänger undertill på kroppen så ser de mörkare ut än de är p.g.a. skuggan från belysningen.

Dragon77
2021-12-25, 12:55
#3

Tack för bra info-artikel
Börjat med de enklaste räkor, men det går inte nå bra… 3 av 20 körsbär kvar.
Tar gärna emot alla råd, om nån vill förbarma sig. Läser på allt, men i praktiken 0.
(Amano städpatrull i fiskakvarierna är inga problems, men dem ser man ju knappt. Det är rena räk-kar jag skulle vilja få att funka)
49L fullt med växter. Bra värden och inkört med dvärgkulor tidigare, innan de fick flytta till större.

S
2022-11-10, 16:15
#4

#3: Ursäkta för sent svar.. =P har körsbärsräkor. Vilket går rätt bra för mig. Men tycker att dom minskar lite i antal jag me… Om du vill få fler räcker det att sätta några i ett ”lekakvarium” så ökar chansen för fler räkor.
Hoppas det var till hjälp för några!

/mvh Sonja

Upp till toppen
Annons: