Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 23 ggr
Nephi
2022-09-12, 12:12

Planaria - En oinbjuden gäst

Planaria - en plattmask

Planaria är en typ av ohyra vi kan få i våra akvarium. De förekommer i både sött och salt vatten men hittas även på land. Vi får ofta in dem i våra akvarium via växter och räkor/snäckor men även genom gammalt substrat och levande foder (speciellt egenfångade), i ett fåtal fall kommer dem med fiskar.

Dess främsta föda är skaldjur, såsom räkor och snäckor i vår hobby, men den är även en asätare och äter gärna foderrester. Den föredrar att gömma sig på mörka platser i akvarium, då den är ljusskygg, så det är lättast att få syn på dem precis när lampan tänds innan dem kryper tillbaka till sin gömmor.
Planarian har dessutom en enastående förmåga att återskapa skadade delar och kan även bilda två nya individer om huggen itu.

Det är sällan dem ger sig på friska vuxna individer, utan dem äter gärna döda fiskar, ägg och kan även börja ge sig på svaga individer redan innan döden infaller.

Detta är Planaria

Vad gör man då om man fått in planaria i akvariet?

Det finns en dela olika sätt att behandla planaria, allt beroende på vad man har för förutsättningar och invånare. Räkor och snäckor kan nämligen vara känsliga för vissa av behandlingarna, även ett fåtal fiskar kan reagera på dem speciellt om dem redan är sjuka.

Steg nummer ett kommer däremot alltid vara det samma! Sluta mata!
Att sluta mata kan få fiskarna att käka planaria, men mest av allt så minimerar det hur snabbt planarian kan föröka sig.
Fiskar som är kända för att kunna äta planaria är Guppy, Molly, Scalare, Kampfisk, Tigerbarb, Gurami och Guldfisk. Införskaffa däremot aldrig fisk enbart för Planaria bekämpning.

Planariafälla:
Planaria Fälla är det skonsammaste för akvariumet och finns i många olika utföranden, även modeller du kan bygga själv. Modellen går ut på att du har någon typ av försluten burk med små hål i. Du stoppar något planarian gillar i burken (t.ex en bit räka eller vit fisk), fällan läggs sen i akvariet vid släckning och plockas upp och töms vid tändning. Detta upprepas tills det inte längre är några planaria i fällan vid upptag. Fördelen med denna metod är att den är skonsam mot akvariet då det inte kommer ligga döda planarier som ger nitrit och nitrat spikar när de förmultnar.

Medel för behandling:
No planaria är ett medel som marknadsför sig som ett medel helt säker för räkor, men det är inte säkert för snäckor och känsliga fiskar. (Av egen erfarenhet så överlever Physa utan problem.)
Du får med en skopa i förpackningen för doseringen:
Dag 1: En skopa per 50L
Dag 2: ½ skopa per 50L
Dag 3: ¼ skopa per 50L
Dag 4: 75% vattenbyte med en rekommendation att tillsätta kol i filtret för att ta bort eventuella medicinrester.

Viktigt är att hålla koll på akvariet efter behandlingar likt dessa så dem lätt skapar obalans och nitrit/nitrat spikar en period efteråt

Avmasking:
Har man enbart fiskar i akvariet så kan man passa på att avmaska dem på en gång då *Axilur * hjälper med både planaria och inälvsparasiter, Dock finns det väldigt dåligt med information online om behandling med Axilur och om det är säkert för räkor och snäckor.

2ml flytande Axilur per 100L blandas ut i en mugg och doseras i akvariet.

Maleficum hade ett litet experiment med detta inne på Akvarium som ni hittar här: Axilur mot planaria


Ägare till en Australian Shepherd, en LaPerm och 3 akvarium 😁

Medarbetare på Akvarium 🐡, Akvarieräkor🦐, Hundutställing och Vallhundar 🐏🐑🐑🐕
Sajtvärd på Australian Shepherd 🐕, Horse Reality och Ponnytrav 🐎

- Akvariefisk.ifokus är en sajt där vi kan träffas, hjälpa varandra, ge tips och råd om fiskar,växter mm. Byta erfarenheter, både goda och dåliga, är aldrig fel.. Akvaristik är ett ganska brett ämne där det ingår allt från mygglarver till sjöhästar ; ) En del har/vill ha snälla fiskar som guppy eller platy medans andra lever för sin passion för pirayor eller ormhuvudsfisk. Ta chansen och kom in och titta, vem vet kanske blir just du fast!Välkomna // KerstinL, sajtvärd på Akvariefisk.ifokus
  • Redigerat 2022-09-12, 12:24 av Draknästets_Reptiler
Annons:
Upp till toppen
Annons: